Communicatie
Beste veranderaar,
Vanuit de score van de teammeting die je gedaan hebt, heb je aangegeven dat je meer informatie wil over communicatie. Ik ga er vanuit dat je hier terecht bent gekomen omdat je team op die categorie lager scoorde dan gehoopt. Hoe je vanuit een systemisch perspectief naar communicatie kunt kijken is als volgt.
De appelboom
Communicatie laat zien hoe het met de uitwisseling, en de balans daarin, gesteld is. Systemisch gezien heeft communicatie een signaalfunctie. Je kan het zien als de vruchten aan een boom. Als de appels aan een appelboom klein blijven, of als er te weinig appels groeien, dan kan je wel naar de appels gaan kijken wat er mis is, beter is het om te kijken wat er mis is met de takken, of de stam. Geven die het water wel goed door? Zitten daar geen blokkades? Of hoe zit het met het wortelgestel? Nemen die wel voldoende voedingsstoffen en water op uit de bodem? Kortom als de appels niet goed groeien dan ga je kijken naar de diepere onderliggende oorzaken. Dat is met communicatie niet anders.
Van appelboom naar organisaties
MMet name als het in de communicatie gaat over:
- Niet het achterste van je tong laten zien
- Weinig openheid
- Niet bespreken van conflicten
- Geen feedback geven
- Etc.
Dan gaat het niet over communicatievaardigheden maar over iets anders. Iets dieperliggend. Denk bijvoorbeeld aan:
- Welk conflict moet buiten beeld blijven? Waar mag het niet over gaan?
- Wie of wat houdt ons verdeeld?
- Wie of wat heeft baat bij de huidige manier van communiceren?
- Welke boodschap mag haar bestemming niet bereiken?
- Vanuit welk systeem spreekt ieder? Spreekt iedereen wel vanuit hetzelfde systeem?
- Wie of wat (uit het verleden) moet erkent worden om de communicatie weer op gang te krijgen?
Kortom, een onderzoek naar de systemische betekenis van de manier van communiceren. Niet altijd makkelijk, omdat er vaak iets buitenbeeld moet blijven. Maar als het op tafel ligt is er geen weg meer terug, alleen maar vooruit naar een systemisch gezondere organisatie.