Commitment

Beste veranderaar,

Vanuit de score van de teammeting die je gedaan hebt, heb je aangegeven dat je meer informatie wil over commitment. Ik ga er vanuit dat je hier terecht bent gekomen omdat je team op die categorie lager scoorde dan gehoopt. Hoe je vanuit een systemisch perspectief naar commitment kunt kijken is als volgt.

 

Verschillende systemen
Iedereen is op elk moment in zijn of haar leven onderdeel van meerdere systemen. Het team waar je onderdeel van bent, de afdeling waar het team onder valt, de organisatie waar je werkt, maar ook: je huidige gezin, je gezin van herkomst, je vriendengroep, de sport- of hobbyclub, etc. Daarnaast is iedereen ook onderdeel geweest van meerdere systemen: vorige werkgever, collega’s die zijn vertrokken, school, oude sport- of hobbyclubs, en nog veel meer. 

 

Bij commitment, of eigenlijk het gebrek daaraan, gaat het vaak over verbondenheid met andere systemen. Bijvoorbeeld, een afdeling is nog verbonden met een afdelingsmanager die ‘vervelend’ weg is gegaan of onterecht is weggestuurd. Medewerkers die nog verbonden zijn met de strategie of koers van toen, die de vorige verandering niet helemaal hebben kunnen maken. Ze zijn als het ware nog onderdeel van het systeem zoals het vroeger was, en er nu niet meer is. 

 

Veranderen begint bij de wereld te nemen zoals die is.

 

De weg om te volgen bij een team waar commitment (te) laag is, is om te kijken waar het team of enkele teamleden nog mee verbonden zijn, waardoor ze zich niet volledig kunnen verbinden met dit systeem? Help hen met ‘afscheid’ te nemen met het systeem wat er niet meer is. Help hen met te erkennen wat er was, hoe dat heeft bijgedragen, en er nu niet meer is. En maak ruimte in het huidige systeem voor dat wat er uit de andere systemen meegenomen kan worden, zodat niet alles verloren hoeft te gaan. 

Wil je meer weten, of hiermee aan de slag?

Download het E-book: 

Het team als werkplaats voor verandering!

Voorkant E-book Het team als werkplaats voor verandering

 Plan een 

strategiegesprek

Calender