Taak- en rolverdeling

Beste veranderaar,

Vanuit de score van de teammeting die je gedaan hebt, heb je aangegeven dat je meer informatie wil over taak- en rolverdeling. Ik ga er vanuit dat je hier terecht bent gekomen omdat je team op die categorie lager scoorde dan gehoopt. Hoe je vanuit een systemisch perspectief naar taak- en rolverdeling kunt kijken is als volgt.

 

Ordening
Elk systeem, dus ook jouw team, is gebaat bij een juiste ordening. Als er in de taak- en rolverdeling iets niet klopt, dan kan dat tot gevolg hebben dat het gaat bijten met de ordening in het systeem. Het kan dus een voorbode zijn van gedoe. Andersom kan trouwens ook. Onduidelijkheid over taak- en rolverdeling kan een signaal zijn dat er, eerder al, iets mis gaat in de ordening. 

Maar hoe herken je nou het verschil tussen oorzaak en gevolg? Vaak is het zo dat als het probleem hardnekkig is of steeds weer terugkomt, of als de oorzaak onduidelijk of onbegrijpelijk is, dan is de kans groot dat er in de ordening iets mis lijkt te zijn. Mocht het helder zijn wat er aan de hand is: gewoon oplossen, maar hou goed in de gaten of het later niet terugkomt. Mocht je twijfelen of het moeilijk vinden om te zien of het één nou het gevolg is van de ander dan adviseer ik altijd: start met onderzoeken hoe het met de ordening is.

 

In het E-book: Teams maken organisaties sterker! Kan je meer lezen over ordening.

 

Faire balans tussen geven en nemen
Wat bij taak- en rolverdeling altijd speelt is de faire balans tussen geven en nemen. De naam zegt het al: systemen floreren als die balans faire is, dat er ongeveer evenveel gegeven wordt dan dat er genomen wordt. Signalen dat die balans doorslaat zijn:

  • Teamleden eigenen zich spullen, of privileges toe die niet aan hen toebehoren. Ze nemen meer dan hen toekomt. Maar let op: dit is vaak een reactie dat er teveel gegeven is. Het is compensatiegedrag. 
  • Teamleden geven meer dan dat goed voor ze is, wat kan leiden tot overwerktheid of burnout. Ook dit kan compensatiegedrag zijn. Compensatie dat er teveel genomen wordt. 

Belangrijk is om deze gedragingen niet als het probleem te zien maar als signaal van een ander, dieperliggend probleem. In dit geval een onbalans tussen geven en nemen. 

Wil je meer weten, of hiermee aan de slag?

Download het E-book: 

Het team als werkplaats voor verandering!

Voorkant E-book Het team als werkplaats voor verandering

 Plan een 

strategiegesprek

Calender